dijous, 20 de gener del 2011

Pessebres a Mataró i a Calldetenes

El dia després de Reis, el dia 7, vam anar a visitar uns amics a Mataró, i vam anar a una exposició de pessebres gegant que es feia en motiu de la 41a Trobada de Pessebristes de Catalunya. Allà hi havia tot de pessebres distribuïts en 4 plantes (la baixa més tres pisos més), amb una explicació sobre diversos pessebristes catalans. El pessebre més gros que hi havia era un de Montserrat, que des del 3r pis es podia des de dalt. Un dels tipus de les figures dels pessebres, especialment de vegetació, que em va cridar més l'atenció són les figures que feia Bertran Vergés tallant perfectament llauna fins a obtenir fulles minúscules per a arbres com una olivera o una palmera. D'altra banda, també hi havia molts pessebres ambientats a la ciutat de Mataró i alguns d'ells tenien alguna característica curiosa, com el pas d'un tren pel mig del pessebre. Havent acabat aquesta exposició especial vam visitar la de l'edifici de l'antiga presó de Mataró, on hi havia un pessebre monumental que, seguint una explicació del naixement de Jesús, anava canviant d'escena.

Dos dies després, com cada any, vam anar a la Mostra de Pessebres de Calldetenes que es fa cada any per Nadal al Casal Parroquial. Aquest any, a diferència de l'anterior, només hi havia un pis amb pessebres exposats, cosa que no va voler dir que fossin menys interessants, ja que n'hi havia de molts tipus.

En primer lloc hi havia els que estaven ambientats en un lloc real. N'hi havia tres que eren de Vic, un a l'edifici del Molí d'en Saborit (Pere Rovira), un al Pont de Queralt (Jordi Roca), al pont del Remei (Josep Arumí) fet d'escuradents. De la resta de la comarca un del jaciment iber de l'Esquerda de Roda de Ter (Mireia i Joan Boixadé), un de la casa de Ca la Teta (Josep Espelt i Montse Raurell), de l'església de Calldetenes amb altres cases (Joan Segalés), i dels monestirs de St. Tomàs de Riudeperes (Joan Segalés) i de St. Miquel de Cuixà (Joan Segalés), aquests quatre últims, de mida considerable. De fora de Catalunya n'hi havia un d'ambientat a Lanzarote (Josep Maria Serra) i un a Egipte (Eudald Serra). Cal destacar, a més, pessebres originals com un de plastilina (Jan, Ia i Ona Pratdesaba Bigas), un de l'Anunciació (Josep Riera) amb les figures molt destacades ja que el fons de les cases és grisós, un del naixement (Oriol Bigas) i un en una cartolina daurada que han fet els del grup de Catequesi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada