dijous, 28 de juny de 2012

Futbol europeu després de l'Eurocopa

D'aquí 4 dies s'acabarà l'Eurocopa i en acabar la retransmissió de la final els comentaristes diran allò de "i ara s'acaba el futbol fins l'agost, fins que comenci la lliga" (si no és que estan euforiquíssims, esperem que no...). Però no, perquè tan sols dos dies després d'acabar-se la catorzena màxima competició del futbol europeu per seleccions "nacionals", començarà la cinquanta-vuitena màxima competició de futbol europea per equips, el que és el mateix, la Champions 2012-13, la final de la qual es tornarà a jugar a Wembley.

Dimarts que ve comença el camí a la final de Wembley
Encara que costi de creure aquesta competició tan seguida en la seva fase final no comença a la tardor sinó a principis d'estiu, i en aquesta primera ronda hi prenen part els campions de les 6 lligues regulars amb menys coeficient UEFA, que és una classificació que es fa de les lligues nacionals per justament decidir quins equips han de jugar aquestes rondes preliminars de les competicions europees.

L'escut del Lusitans, fundat el 1999
per la comunitat portuguesa d'Andorra
En aquesta edició la curiosa primera ronda preliminar ha hagut d'emparellar els campions de Malta (Valletta), Irlanda del Nord (Linfield), les illes Fèroe (B36 Tórshavn), Luxemburg (Dudelange), Andorra (Lusitans) i San Marino (Tre Penne), aquesta última considerada la pitjor lliga europea. I com les lligues, els equips també tenen coeficient. Per fer-nos una idea, el Barça, l'equip amb més coeficient UEFA d'Europa, en té 157.837, doncs aquests 6 equips tenen: 2.766 el Linfield, 2.716 el Dudelange, 2.616 el Valletta, 0.933 el Tre Penne, 0.700 el Lusitans i 0.533 el B36 de Tórshavn. Com es pot observar, hi ha força diferència entre els equips nord-irlandès, luxemburguès i maltès i els santmarinès, andorrà i feroès, i el més fort és que equips de lligues amb més coeficient que aquestes tenen menys coeficient que el Linfield, el Dudelange i el Valleta, com per exemple l'Ulisses FC, campió armeni, que té només 0.941 de coeficient. Amb aquesta situació, si jo fos la UEFA em repensaria una mica quin coeficient s'ha d'aplicar a l'hora de distribuir els equips a les rondes prèvies. I no sé si expressament o no (a la notícia del sorteig a la web de la UEFA no ho concreta) han quedat enfrontats aquests tres equips amb més coeficient amb els que en tenen menys, i la tornada de totes tres eliminatòries és al camp del feble:
Dudelange-Tre Penne, i qui guanyi jugarà amb el Salzburg.
Valletta-Lusitans, el vencedor de la qual s'enfrontarà amb el Partizan de Belgrad.
Linfield-B36, i el que passi quedarà emparellat amb l'AEL Limassol de Xipre.

Com es pot endevinar aquesta entrada la faig per la curiositat de veure cada any un equip andorrà jugant a la Champions, i per això em centraré en l'equip d'Andorra la Vella, el Futbol Club Lusitans.

És el primer cop que el Lusitans guanya la lliga andorrana de futbol, i si és cert que els tres equips amb menys coeficient s'enfronten als tres que en tenen més, podríem dir que ha tingut sort en el sorteig, ja que el Valletta és el més feble del bombo dels 3 més forts. Si no és així, no n'hauria tingut gaire, ja que molt millor seria que li hagués tocat jugar amb el Tre Penne o el B36. 

En les últimes 4 temporades, 3 cops el representant andorrà ha estat el FC Santa Coloma i ha caigut a la primera ronda. Semblaria, doncs, que per això el Lusitans s'hauria de classificar, però el Valletta ja té l'experiència de la temporada passada, en què va passar guanyant amb un global d'1 a 5 el Tre Fiori de San Marino. 

L'Hibernians Ground, l'estadi on es jugarà el
Valletta-Lusitans el dia 3
Com la majoria de partits de la lliga andorrana, els partits de Champions del Lusitans es jugaran a l'estadi Comunal d'Aixovall, de 1.800 espectadors de capacitat, el mateix on es juguen també els partits de la selecció andorrana i els de l'Andorra FC, que és un club de futbol d'Andorra que acaba d'ascendir a la Primera Catalana, en comptes de jugar a la lliga nacional. L'estadi on jugarà el Valletta de local tampoc és res de l'altre món. Es tracta de l'Hibernians Ground de Paola, de 8.000 espectadors de capacitat però l'entorn segur que no és tan bonic i muntanyós com el d'Aixovall. No acabo d'entendre per què jugaran en aquest camp, ja que l'estadi on juga els partits el Valletta i fins i tot el propietari de l'Hibernian ground, l'Hibernian FC, és l'estadi nacional Ta'Qali, de 17.979 espectadors. L'anada serà el dia 3 de juliol a les 19.30h i la tornada, el dia 10 a la mateixa hora.

L'Estadi Comunal d'Aixovall, de la selecció andorrana
i on vindran la Valletta, l'Osijek i el Twente.
Qui tampoc s'ha de perdre de vista són els dos equips andorrans que participen a l'Europa League, que també comença el 3 de juliol. Per una banda hi ha el FC Santa Coloma, que va guanyar la Copa Constitució (la copa andorrana per eliminatòries), i que jugarà la primera ronda amb l'Osijek, un equip de l'est de Croàcia, i que si passés l'eliminatòria es veuria amb el guanyador de l'eliminatòria entre el nord-irlandès Cliftonville i el suec Kalmar. I per l'altra, tenim l'UE Santa Coloma que a no ser que el seu objectiu fos guanyar l'Europa League, li ha tocat la loteria en el sorteig: jugarà amb el Twente FC, sí, amb aquest equip de la primera divisió holandesa! En el cas que vencés a l'equip d'Enschede, s'hauria d'enfrontar amb l'Inter Turku, de Finlàndia. Els partits a Andorra també es jugaran a l'Estadi Comunal d'Aixovall.

Bé, tenint en compte el meu gran coneixement esportiu dels equips andorrans, esperaré que passin alguna ronda aquest any.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada