diumenge, 17 d’agost del 2008

Curiositats d'Hongria i Àustria

HONGRIA
METRO
Al metro de Budapest, les escales mecàniques són llarguíssimes, entre que el metro està molt avall i que són molt horitzontals. Tardes uns 2 minuts a pujar/baixar...

Escales de l'estació de Canyelles (Barcelona)

Escales de l'estació Moszkva Tér (Budapest)

Els trens són molt vells, a dintre, de les línies 2 i 3 els seiens i el plàstic està esgrogueït i al sostre hi ha coses per agafar-te com les que solen tenir els cotxes, tot de plàstic.
En canvi, la línia 1, la primera a Europa, sembla que conservi els trens d'aquella època i les vies també. En un vagó hi caben unes 10 persones assegudes, i les coses per agafar-te són de pell.

Pots colar-te fàcilment sense pagar en entrar al metro, però quan surts a l'exterior alguns cops hi ha uns 4 policies que et demanen el bitllet.

ALTRES TRANSPORTS
Els transports a Hongria són més vells però estan molt ben organitzats.
A Budapest, a més de metro, autobús, taxi... També hi ha tramvia, però no és tramvia com el d'aquí, sinó que en comptes d'haver-hi 3 o 4 línies n'hi ha més de 20.
Un altre transport de Budapest és el Trolebús. És una barreja d'autobús i tramvia, té rodes, com un autobús però en comptes d'anar amb combustible va amb electricitat com un tramvia. De manera que no contamina.

Els tranmvies i els autobusos són de dues sèries, uns de vells i altres d'un model mé nou, en canvi els trolebusos són tots vells.

A tots els poblets, fins i tot els més petits hi ha com a mínim dues parades.

Estació de trolebusos a la parada Arány János Utca.


AIGUA
Els hongaresos, a diferència d'aquí, l'aigua que beuen normalment és amb gas. Per això, en els restaurants l'aigua amb gas quasi es pot dir que te la regalen i l'aigua sense gas o bé te la cobren com al Corso Étterem, a 600 Ft. (3€) una ampolleta de 25 ml. o fins i tot en alguns llocs no n'hi ha!


PANETS DE VIENA
Tant a les botigues com a supermercats grans o petits, els panets de Viena te'ls cobren baratíssims, al Tesco (un supermercat dels grans), valia 9Ft. (0,04€) el panet, a un supermercat petit a un poble de muntanya valia 7 Ft. (0,03,5€) i en un supermercat de barri de Budapest 13Ft (0,06,5€).
Deu ser una cosa que s'ha conservat de la dictadura.


LLUMS DELS COTXES
Allà, sigui de nit o de dia, cobert (un túnel) o descobert els cotxes porten els llums encesos. Segons a quin lloc et poden multar per no fer-ho.


FLORINS
Hongria és de la Unió Europea, però tot i així, encara no tenen euros. Allà la moneda en que es paga són els Florins, que normalment s'indica amb Ft. o HUF. Un florí és mig cèntim d'€ apr. i un € són 200 Ft. apr.


ÀUSTRIA
SEMÀFORS
A Àustria, quan ets el primer davant d'un semàfor, has d'estar molt atent, perquè si tardes una mica ja et comencen a tocar el clàxon tots els de darrere.

TRANSPORTS
En comparació amb Budapest a Viena hi ha moltes mes línies de metro. Però no hi ha trolebús.
Hi ha 5 línies de metro, (la U és d'Ubahn), la U1 (vermella), la U2 (lila), la U3 (taronja), la U4 (verda), i la U6 (marró). En motiu de l'Eurocopa han allargat a moltes parades la U2, que a dintre del metro és tot groc i vermell com si ja sabéssin que Espanya guanyaria l'Eurocopa.

Els tranmvies, són de dues sèries com a Budapest. Una de més vella i l'altra més nova, la 43 era de la sèrie nova, tots els tramvies portaven dues banderetes a sobre.

1 comentari:

  1. Ei, he acabat de llegir el bloc i només volia dir que l'he trobat molt ben escrit i molt interessant. Veig que ha estat un bon estiu per a tothom. Ara a agafar energies per al nou any!!!

    Llorenç

    ResponElimina