diumenge, 27 de febrer del 2011

Més camí al Gurri, horta i arborètum de fruiters

Ara fa ja unes setmanes, vam anar a veure, cap a la zona industrial de Vic, nous llocs mediambientals que s'han fet.

Per començar vam visitar el nou tram de camí ambiental al costat del Gurri que va des del Cantarell a on acabava el tram anteriorment fet fins al polígon del Bruguer, al costat del de Malloles.

Al Cantarell és a on desemboquen els torrents de Sant Marc i de Sant Martí, provinents de Calldetenes i St. Julià de Vilatorta, units uns metres abans. Just abans que aquest torrent desemboqui al Gurri, hi ha una presa que inicia un canal que servia per abastir d'aigua als molins pròxims.

Seguidament, es troba el pont d'en Bruguer, d'estil gòtic començat a construir el 1348 i que fins 86 anys després no va quedar enllestit, tenint en compte que la pesta negra va fer aturar la construcció. Els arcs tots són desiguals i actualment és un monument històricoartístic.

Allà s'han tret moltes espècies no autòctones i netejat la ribera del riu, així com tret molts horts. Ara el camí passa fins i tot per un tros sota el pont on no hi ha riu. Per allà al mig també s'hi ha trobat la font del Cantarell, que estava en mig dels horts, així com la placa que indicava el nom d'aquesta font, de la que se'n té informació des de finals del segle XIX, enterrada pels indrets del voltant.

Aquesta font, la segona que descobreixen de terra al camí ambiental del Gurri -la primera va ser la del Pas- va començar desaparèixer, abans de l'aparició dels horts il·legals al costat del riu, per una canalització que es va fer per abastar d'aigua una fàbrica de pots propera, i que per tant va fer que deixés de rajar.

Ara només cal esperar que arribi la primavera i creixi tota la vegetació, un cop ho han arreglat tot, i es consolidi.

D'altra banda, també s'està reformant tota la ribera est del mateix riu, el Gurri, per la part del polígon industrial de les Casasses. A la part més al sud, hi ha l'Horta de les Casasses, tota una hectàrea destinada a 50 horts, pels 50 ciutadans de Vic que van aconseguir-los. Tot aquest terreny destinat a l'horticultura té, a més, uns quants horts adaptats per a persones amb mobilitat reduïda i una bassa de reg, que com a curiositat té una escala perquè els amfibis no hi quedin atrapats i una illa de plantes per afavorir la depuració i l'oxigenació de l'aigua. Aquests horts s'han fet, en part, per compensar els que per arreglar la ribera dels rius Mèder i Gurri van fer treure.

A continuació hi ha un arborètum de fruiters fet pel SOC (Servei d'Ocupació de Catalunya). Hi ha molta diversitat d'arbres fruiters autòctons, 19 exactament. Tots són joves, plantats per tal que no s'extingeixin ja que abans de deixar-se de comercialitzar era tradicional tenir-los als horts i masies. Les espècies són les següents: la figuera, la prunera, el magraner, el codonyer, l'avellaner, la noguera, el nespler del país, la cirera de Santa Llúcia, els presseguers gavatx, mollar vermell i de vinya; les pereres cuixa de dona, Sant Jaume, coure, hivern i xata; i finalment les pomeres camosa, Santa Eugènia i terrera. Les pruneres, però, o eren molt petites o encara les havien de plantar.

Aquest arborètum, que com l'horta també és de forma rectangular, està dividit en 14 parcel·les, una per a cada arbre, i amb dues per a les nogueres, pereres i pomeres. És estrany que el presseguer, dels que n'hi ha tres espècies, només se li n'hagi destinat una parcel·la i en canvi, a les nogueres dues.

A tots aquests arbres m'ha fet gràcia fotografiar-los, ja que estarà bé veure les fotos de quan els acabaven de plantar un cop ja siguin més grossos.

Entre aquest arborètum i el carrer, anomenat de Cantonigròs, hi ha un rec sense aigua, almenys el dia que vàrem anar-hi, que acaba en una edificació de pedra on s'uneix a una claveguera i on hi ha posada una placa, que diu què hi ha allà i qui ho ha fet. Aquest rec prové de l'anomenat al panell "Espai ambiental de les Casasses", que ha de ser una mena de zona d'aiguamolls, tot i que encara està per fer.

Suposo que per casualitat, al costat de l'horta hi ha una nau industrial dedicada al reciclatge de la ferralla, una altra cosa bona pel medi ambient, un cas curiós.

FOTOS:
1a: El pont d'en Bruguer
2a: La zona de la font del Cantarell
3a: L'horta
4a: L'arborètum de fruiters

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada