diumenge, 27 de febrer del 2011

Més camí al Gurri, horta i arborètum de fruiters

Ara fa ja unes setmanes, vam anar a veure, cap a la zona industrial de Vic, nous llocs mediambientals que s'han fet.

Per començar vam visitar el nou tram de camí ambiental al costat del Gurri que va des del Cantarell a on acabava el tram anteriorment fet fins al polígon del Bruguer, al costat del de Malloles.

Al Cantarell és a on desemboquen els torrents de Sant Marc i de Sant Martí, provinents de Calldetenes i St. Julià de Vilatorta, units uns metres abans. Just abans que aquest torrent desemboqui al Gurri, hi ha una presa que inicia un canal que servia per abastir d'aigua als molins pròxims.

Seguidament, es troba el pont d'en Bruguer, d'estil gòtic començat a construir el 1348 i que fins 86 anys després no va quedar enllestit, tenint en compte que la pesta negra va fer aturar la construcció. Els arcs tots són desiguals i actualment és un monument històricoartístic.

Allà s'han tret moltes espècies no autòctones i netejat la ribera del riu, així com tret molts horts. Ara el camí passa fins i tot per un tros sota el pont on no hi ha riu. Per allà al mig també s'hi ha trobat la font del Cantarell, que estava en mig dels horts, així com la placa que indicava el nom d'aquesta font, de la que se'n té informació des de finals del segle XIX, enterrada pels indrets del voltant.

Aquesta font, la segona que descobreixen de terra al camí ambiental del Gurri -la primera va ser la del Pas- va començar desaparèixer, abans de l'aparició dels horts il·legals al costat del riu, per una canalització que es va fer per abastar d'aigua una fàbrica de pots propera, i que per tant va fer que deixés de rajar.

Ara només cal esperar que arribi la primavera i creixi tota la vegetació, un cop ho han arreglat tot, i es consolidi.

D'altra banda, també s'està reformant tota la ribera est del mateix riu, el Gurri, per la part del polígon industrial de les Casasses. A la part més al sud, hi ha l'Horta de les Casasses, tota una hectàrea destinada a 50 horts, pels 50 ciutadans de Vic que van aconseguir-los. Tot aquest terreny destinat a l'horticultura té, a més, uns quants horts adaptats per a persones amb mobilitat reduïda i una bassa de reg, que com a curiositat té una escala perquè els amfibis no hi quedin atrapats i una illa de plantes per afavorir la depuració i l'oxigenació de l'aigua. Aquests horts s'han fet, en part, per compensar els que per arreglar la ribera dels rius Mèder i Gurri van fer treure.

A continuació hi ha un arborètum de fruiters fet pel SOC (Servei d'Ocupació de Catalunya). Hi ha molta diversitat d'arbres fruiters autòctons, 19 exactament. Tots són joves, plantats per tal que no s'extingeixin ja que abans de deixar-se de comercialitzar era tradicional tenir-los als horts i masies. Les espècies són les següents: la figuera, la prunera, el magraner, el codonyer, l'avellaner, la noguera, el nespler del país, la cirera de Santa Llúcia, els presseguers gavatx, mollar vermell i de vinya; les pereres cuixa de dona, Sant Jaume, coure, hivern i xata; i finalment les pomeres camosa, Santa Eugènia i terrera. Les pruneres, però, o eren molt petites o encara les havien de plantar.

Aquest arborètum, que com l'horta també és de forma rectangular, està dividit en 14 parcel·les, una per a cada arbre, i amb dues per a les nogueres, pereres i pomeres. És estrany que el presseguer, dels que n'hi ha tres espècies, només se li n'hagi destinat una parcel·la i en canvi, a les nogueres dues.

A tots aquests arbres m'ha fet gràcia fotografiar-los, ja que estarà bé veure les fotos de quan els acabaven de plantar un cop ja siguin més grossos.

Entre aquest arborètum i el carrer, anomenat de Cantonigròs, hi ha un rec sense aigua, almenys el dia que vàrem anar-hi, que acaba en una edificació de pedra on s'uneix a una claveguera i on hi ha posada una placa, que diu què hi ha allà i qui ho ha fet. Aquest rec prové de l'anomenat al panell "Espai ambiental de les Casasses", que ha de ser una mena de zona d'aiguamolls, tot i que encara està per fer.

Suposo que per casualitat, al costat de l'horta hi ha una nau industrial dedicada al reciclatge de la ferralla, una altra cosa bona pel medi ambient, un cas curiós.

FOTOS:
1a: El pont d'en Bruguer
2a: La zona de la font del Cantarell
3a: L'horta
4a: L'arborètum de fruiters

dimarts, 1 de febrer del 2011

Sort en futbol: Nàstic-Ponferradina i Barça-Almeria

Durant les ultimes setmanes, per pura casualitat, hem guanyat, en diferents concursos, entrades per anar a dos partits: el Nàstic-Ponferradina i el Barça-Almeria de la Copa del Rei.

Amb el meu pare vam marxar a les 2 de la tarda, per tal d'arribar més o menys una hora abans del partit a Tarragona, per allà a les 4. Per tant, hem agafat la C-17, l'AP-7 i, pels voltants de Vilafranca del Penedès, la N-340. Ja arribant a Tarragona, hem parat un moment al monument romà Patrimoni de la Humanitat de la Unesco que és la Torre dels Escipions, que era un monument funerari, que s'anomena dels Escipions per les dues figures que hi ha al segon cos, tot i que realment no ho eren, però la tradició d'anomenar-los erròniament n'ha fet quedar el nom.

Efectivament una mica abans de les 4 vam arribar a la zona del Nou Estadi de Tarragona, aparcant a un descampat gegant, i ens vam anar dirigint cap a les taquilles. L'entrada ens va tocar a la graderia anomenada "Preferent Inferior". L'altre cop que hi vàrem anar ens va tocar a la "Preferent Superior", que és la més enfilada de totes, però com que ara va molta menys gent al camp que abans, per la "Preferent Superior" crec que ja ni en venen entrades. La fila que ens havien assignat era la segona, de manera que vam poder veure els jugadors molt de prop.

El partit, però, no va tenir cap gol. Al camp, des del nostre seient de la segons fils, semblava que estigues molt ple, almenys la nostra graderia, i és que hi havia força més gent que altres vegades quan el veig per la televisió, més de 5.000 espectadors. A continuació hi a la crònica del partit de la web del Nàstic de Tarragona:
El Nàstic ha sumat un punt aquesta tarda al Nou Estadi davant d'un rival directe, la Ponferradina. Els grana han treballat i han posat molta intensitat, especialment a la segona part però la Deportiva s'ha tancat molt bé al darrere i gairebé no ha deixat espais al conjunt d'Oliva.

Durant els primers 45 minuts, el joc ha estat molt igualat tot i que el Nàstic ha gaudit d'una ocasió molt clara al minut 6, quan el xut d´Álex Cruz des de fora de l'àrea ha marxat per la dreta de la porteria de Mackay. Al 39' els visitants s'han quedat amb un home menys després que l'àrbitre mostrés la segona groga a Prieto per una forta entrada a Fernando Morán.

La segona part ha estat clarament del Nàstic. Els tarragonins han arribat vàries vegades a la porteria de Mackay però la pilota no ha volgut entrar. Al 48' Viguera, que debutava avui davant la seva nova afició, ha xutat però la pilota ha anat per l'esquerra de la porteria visitant. Al minut 51 la Ponferradina ha pogut marcar però la mà de Rubén Pérez ha refusat el xut de Yuri. Al minut 54 un gran xut de Viguera s'ha estavellat al travesser i al 68' Rubén Navarro ha enviat la pilota massa alta. Al 73' Raúl Fuster ha fet una gran centrada que ha rematat Powel però Mackay ha aconseguit refusar-la. A cinc minuts del final, el col·legiat ha mostrat la vermella directa a Raúl Fuster i els grana s'han quedat amb deu jugadors sobre el terreny de joc.

El Nàstic ha tancat la primera volta del campionat amb 20 punts. El proper dissabte a partir de les 18:00h. rebrà a Las Palmas, de nou al Nou Estadi.

L'altre esdeveniment futbolístic al qual vam assistir aquests últims dies va ser el partit de la Copa del Rei que jugava aquest dimecres el Barça contra l'Almeria.

En aquest cas, l'únic problema que hi havia era l'hora en què es disputava el partit, que per ser entre setmana trobo que era una mica tard, a les 10 del vespre.

Era la segona vegada que jo anava al Camp Nou i per tant a veure el Barça, després d'anar a veure el Barça-Valladolid de fa uns anys.

Vam marxar de Vic a les 6 de la tarda, i tres quarts d'hora més tard vam entrar a Barcelona. Com és lògic llavors vam agafar la ronda de Dalt i, mitja hora més tard, ja érem davant de la seu central del RACC, qui ens havia donat les entrades. Com que estàvem relativament a prop del Camp Nou, ja vam deixar el cotxe allà al final de l'avinguda Diagonal, davant del RACC. Així doncs vam anar a peu cap a la zona de les instal·lacions del FC Barcelona, i com que faltava molt pel partit però ja era una hora raonable per sopar, vam anar al restaurant de tapes "El Cargolet Picant", a la Riera Blanca. La "bomba" de patates d'aquest restaurant era molt bona. Tant al carrer com al restaurant, havíem vist més aficionats de l'Almeria que no pas del Barça.

Més o menys cap a un quart de nou vam sortir del restaurant i ens sobrava una gran quantitat de temps, de manera que vam anar a la biblioteca de les Corts-Miquel Llongueras, on ens vam estar fins a les 9, per passar l'estona.

Quan van haver tancat la biblioteca sí que ja vam anar cap a l'estadi, cometent l'error d'anar-hi per la banda de la Masia i la Maternitat, havent d'entrar per l'accés 2, i vam haver de donar un pilot de volta. Un cop a dins del recinte, tot eren accessos, portes, boques, files, seients, graderies... Nosaltres teníem: Accés 2, porta 90, boca 31, fila 1 i seients 8 i 10. L'avantatge de la fila 1 era que era l'única amb els seients encoixinats, de manera que era molt més còmode i la jaqueta no es tacava amb la pols dels seients de plàstic. El nostre lloc, amb un clima bo com era, sense pluja ni calor per la que es necessiti ombra, era tan bo com el de la llotja, ja que la teníem de cara però no estàvem a la tribuna, sinó al lateral.

Quan faltava mitja hora pel partit vam anar a un lloc que no sol anar inclòs a les entrades regalades: la Zona VIP-Sala Mediapro. Allà comprovaven que estiguessis a la llista dels invitats, et posaven un braçalet i finalment, podies agafar tota la beguda i el menjar de canapès, menjar "fred" -llenties, amanida...- que es volies gratuïtament, i a més si passa que a fora fa molt fred, allà hi havia la calefacció disparada.

Quan pel televisor de la Zona VIP ja es veia que havien sortit els jugadors a escalfar, ja va anar cap a asseure'ns al nostre seient. El partit va començar puntualment i, com ja és habitual del Barça, als pocs minuts -al minut 9- en Messi ja feia el primer gol. Vaig fer una foto encertant el moment just quan la pilota entrava a la porteria. Això també va passar al segon i tercer gol, d'en Villa (min. 10) i un altre cop d'en Messi (min. 15) respectivament, ja que jo a cada atac del Barça ja preparava la màquina perquè, totes tres, van acabar amb gol. Al minut 30 van tornar a marcar, aquest cop en Pedro, el meu jugador preferit, i es va anar acabant la primera part sense que l'Almeria arribés quasi bé a l'àrea del Barça però si fent força faltes, com a en Xavi i a en Messi.

Durant la mitja part vam voler anar a una cantonada elevada del camp per fer-li una foto, de nit, ja que no en teníem cap. Anar-hi va anar molt bé, anar pujant escales, però el problema va ser per baixar, ja que el Camp Nou, com que ja no és diguem-ne molt nou, és un gran laberint i totes les escales són més o menys iguals, i per arribar a la nostra boca ens vam recórrer la meitat dels passadissos, i boques... Una vigilants ens van dir, per sort, la solució del laberint, ja que el problema era que les graderies estan superposades les unes a les altres, i per això no hi trobàvem.

La segona part els jugadors ja estaven més cansats i no van marcar cap gol fins al minut 87, en Keita. En fer aquest gol, el de la maneta, fins i tot van haver de reestructurar el format del marcador per fer-hi encabir tots els noms dels golejadors. Els gols que no van haver-hi al partit del Nàstic, ja hi van ser al del Barça.

En acabar el partit ja vam anar per sortir del camp i del recinte, i amb tot el ramat vam anar cap a l'avinguda del Dr. Marañón fins a arribar al cotxe.

FOTOS:
1a: La Torre dels Escipions
2a: Marcador inicial i final al Nou Estadi de Tarragona
3a: Jugadors del Nàstic escalfant
4a: El Camp Nou des de molt amunt (mitja part)
5a: El primer gol del Barça
6a: El tercer gol del Barça
7a: El marcador final al camp Nou